Практичні заняття з виробництва цементу на місці колишнього цементного заводу 23.01.2020

Заняття на території цементного заводу

Повертаючись думками в золоті часи будівельного буму в Тичино (південь Швейцарії або так звана «італійська Швейцарія», неминуче спливає картинка заводу Saceba. У проміжку між 1962 і 1980 роках завод випускав щорічно близько 150 000 тонн цементу - основи). Факт, що завод розташований у самому центрі мальовничої ландшафтної зони, залишався довгий час вторинним. Muggio Протяжністю 1,5 км каньйон Gole Della Breggia являє собою рідкісне видовище: взаємодія скельного ґрунту з водою, в результаті якого утворилися шари гірських порід, еродовані скелі, все це створює вражаючі ефекти пейзажу.Збереглися скам'янілості дрібних динозаврів і молюсків .Геопарк відрізняється великою геологічною різноманітністю.

Вапно та глина

Як сировина для цементу використовуються вапно і глина. З погляду бізнесу, каньйон Breggia був ідеальним місцем для виробництва. У 1998 кантональним парламентом територіальної одиниці Тичино каньйону було надано статус заповідника. За допомогою благодійного фонду було збудовано прогулянкові доріжки, мости та навчальні стежки для проведення навчальних занять з виробництва цементу, було відремонтовано історичний млин та старий будинок майстра. У 2001 році в долині було відкрито перший геопарк у Швейцарії. У 2003 році один з найбільших виробників цементу і бетону концерн Holcim а також власник заводу Saceba прийняв остаточне рішення закрити завод в ущелину річки Breggia через його нерентабельність. За словами Венгера Каспера голови правління Holcim, концерн переслідує послідовну концепцію про перебудову заводів, що виведені з експлуатації, в зони для відпочинку або біотопів для створення екологічної системи. Але розглядаючи випадок із заводом Saceba, головна ідея полягала в тому, щоб зберегти частково колишню промислову територію. У 2004 році спільно з місцевою владою була розроблена ідея, згідно з якою частина обладнання залишається і перетворюється на навчальне місце для проведення занять з виробництва цементу. На думку Венгера, людям необхідно показати виробництво будівельних матеріалів та їх необхідність. Як відомо, для виготовлення бетону необхідно оптимальне співвідношення цементу, води, а також піску та щебеню. Нова глава швейцарської промислової історії відкрила свою сторінку для широкої публіки на початку травня посеред заповідної зони. Цьому сприяв і підходящий час: цього року концерн Holcim святкує свій сторічний ювілей, а відкриття центру з проведення практичних занять із виробництва цементу стане його візитною карткою. Створення центру обійшлося загалом 10млн. франків, у тому числі левова частка інвестицій належить концерну. Вдалося зберегти від зносу 25м вежу з вертикальною піччю, яка є останньою у своєму роді в Європі. У тунельних печах вапняк та глина піддаються температурному випалюванню, при цьому відбувається часткове плавлення з утворенням гранул клінкеру. Далі здійснюється помел отриманого цементного клінкеру. У баштовій печі розташована центральна частина навчального центру, обладнаного за найновішими технологіями, на самому верху – кімната для відпочинку. Баштова піч стала доступною завдяки нещодавно встановленим сходам. Відвідувачі, оснащені гумовими чоботями та шоломами, можуть досліджувати частину тунелю: тут можна оглянути геологічні шари.

Кам'янистий шлях

Як каже керівник культурного центру Parco Della Breggia Gole Пітер Флюкігер: «Дуже тішить факт, що на місці виведеного з експлуатації заводу серед заповідника було зроблено щось доцільне. Однак шлях був тернистим.» За словами голови правління концерну Holcim Венгера «Навчальний центр з проведення практичних занять з виробництва цементу – це єдина у своєму роді установа в Європі. Баштова піч може бути призначена для проведення ділових та культурних подій». Керівник центру відповів на це досить стримано: «Тут, як і раніше, бутет геопарк». Деякі жителі прилеглих околиць вже починають називати це місце з ніжністю «Парк цементу».

DigisolAgency